Elnézést kell kérnem...

/Bemutatkozás helyett

Bemutatkozás helyett

Attól tartok, hogy a bemutatkozásomnak azzal kell kezdődnie, hogy elnézést kell kérnem…

Nem hiszem, hogy a magam tulajdonságai bárkit is különösebben érdekelnének – de van egy tulajdonságom, amelyre sajnos fel kell hívnom a figyelmet. Pontosabban: a figyelmet önkéntelenül is rendszeresen felhívom rá; feszültséget háríthat el, ha előre szólok.

Rettenetesen rossz az arc- és névmemóriám.

Tanár létemre ez különösen kellemetlen. Volt rá példa, hogy a tavaszi szünet idején nem ismertem meg diákokat, akiket szeptember óta tanítottam. A büfében rámköszöntek és valahogyan ismerősnek tűntek, de nem tudtam, hogy honnan. Aztán elkezdődött az óra és bejöttek a tanterembe…

Ott már persze tudtam, hogy ki kicsoda és kivel hol tartunk, hiszen a szokott perspektívában láttam őket… de azért nagyon kínos volt.

Szóval: ha önnel már megismerkedtem egy konferencián, szakmai rendezvényen vagy bárhol és legközelebb mégsem ismerem fel: kérem, ne haragudjon érte. Ha találkozunk és látszik rajtam, hogy sejtelmem sincs, honnan is ismerhetjük egymást: kérem, ne mosolyogjon meg, hanem emlékeztessen tapintatosan.

Elég nekem a magam baja: évtizedek alatt kialakult szakmai kapcsolatokat nem tudok gyümölcsöztetni, mert már a pár hónapja kapott névjegyet is kétségbeesett csodálkozással forgatom a kezemben; emberi kapcsolataim mennek tönkre, mert nem hozom szóba azt, amit kellene, de szóbahozom azt, amit tilos volna…

Reménykedem, hogy ön, ha találkozunk, elnézően fogja kezelni ezt a helyzetet. De… bocsásson meg… honnan is ismerjük egymást?

2018-12-27T03:09:14+00:00

4 hozzászólás

 1. Seres György január 3, 2019 at 11:45

  Tényleg, honnan?

 2. admin január 4, 2019 at 01:34

  Kedves Gyuri! Mély megértéssel fogadom, hogy igyekszel elfelejteni azt az időszakot, amikor a doktori konzulensem voltál. Vagyok ezzel én is így néha… De általában azt mondom rólad, hogy a konzulens és doktorandusz kapcsolatából barátság lett és ma már mindketten felnézünk a másikunkra: ez nagyszerű.

 3. Seres Gyorgy január 28, 2019 at 17:44

  Bocs, de a Gondolataid listája már lelóg az oldalról. Valahogy másképpen kellene csoportosítani, ha azt akarod, hogy a legújabbakat is elolvassák.

 4. admin január 29, 2019 at 00:38

  Igazad van – és ez a háromféle gond közül csak az egyik. Bár ez sem kis gond, főleg, hogy holnap még négy bejegyzés megjelenik. Másik gond, hogy egyelőre sehogyan nem tudom jelölni, hogy mi mivel tartozik össze. Pedig nemcsak hasonló témakörök vannak, hanem kifejezetten egymásraépülő, egymásra hivatkozó tartalmak is. A fejezet-alfejezet felosztás ezt nem oldaná meg. Most annyit tudok tenni, hogy az újabb bejegyzéseket a menü elejére teszem, az összetartozóakat pedig egymást követő menüpontokba.

  Harmadik gond, hogy nektek, első olvasóknak lassan már elegetek lehet a heti levelekből… Olyan oldalt készülök létrehozni, amelyet egyetlen kattintással követni lehet (és a követés egyetlen kattintással abbahagyható), aki pedig követi, automatikus üzenetet kap minden újdonságról.

  Január az indulás hónapja volt; februárban ezeket rendbe fogom tenni. Előre is köszönöm, ha a tanácsaiddal segítesz!

Szóljon hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..